Slujba cununiei: semnificatii
Obiceiuri nunta

Slujba cununiei: semnificatii

de

Slujba cununiei se cuvine sa se desfasoare in Biserica, deoarece Cununia este una din cele sapte Taine si locasul sfant este locul in care se savarsesc si celelate taine.

Slujba cununiei se cuvine sa se desfasoare in Biserica, deoarece Cununia este una din cele sapte Taine si locasul sfant este locul in care se savarsesc si celelate taine. Tot aici in Biserica se aduna obstea crestina si in felul acesta se bucura si ia parte cu cei ce se cununa, la unul dintre cele mai frumoase si importante evenimente din viata omului. De aceea savarsirea cununiei in afara bisericii este rareori ingaduita si numai din motive bine intemeiate, cu dezlegarea episcopului care hotaraste de la caz la caz. Cu toate astea, in ziua de azi, cununia se savarseste tot mai des in afara bisericii, de cele mai multe ori la casa unuia dintre cei care isi unesc destinele sau in locuri special amenajate pentru acest eveniment, avand ingaduinta formala a fetelor bisericesti.

De cele mai multe ori cununia se savarseste in ziua de sambata, desi in trecut cununia se savarsea duminica in cadrul Sfintei Liturghii, pentru ca mirii sa se poata impartasi cu Trupul si Sangele Domnului Hristos (Taina Euharistiei), bineinteles tinand cont de zile in care biserica a stabilit ca nu se pot savarsi nunti (aceste zile se pot gasi in orice calendar ortodox pe anul curent).
Slujba cununiei este precedata de cele mai multe ori slujba logodnei (cuvant slav care inseamna a face fagaduinta de casatorie), o slujba scurta de binecuvantare a bisericii, partea cea mai importanta a slujbei logodnei o reprezinta punerea inelelor in degete si apoi schimbarea acestor inele de catre nasi, martorii si indrumatorii spirituali ai mirilor. Inele (verighetele) sunt semnul iubirii si legaturii trainice.


In ceea ce priveste slujba si randuiala Cununii, partea cea mai importanta o reprezinta punerea cununilor pe capul mirelui si apoi al miresei. Ele inchipuie podoaba si cinstea de care se invrednicesc cei doi miri. ’’Doamne cu marire si cu cinste incununeaza-i pe dansii”. Cununile mai desemneaza si cinstea fecioriei si a curatiei, semnificatie care pentru omul modern si-a piedut din insemnatate. Dupa punerea cununilor se citeste Apostolul, citire din cartea Epistola catre Efeseni a Apostolului Pavel (cap 5, versetele 20-33), in care nunta este asemanata cu legatura dintre Hristos si biserica, iar apoi se citeste din Evanghelie, despre minunea infaptuita de Hristos la nunta din Cana Galileii. Apoi se binecuvinteaza de catre preot paharul cu vin din care vor gusta mirii pe rand, pahar care semnifica bucuria nuntii, dar si unirea in cuget si simtiri a mirilor. Acelasi lucru il inchipuie si bucata de paine din care se da mirilor sa guste, odata cu vinul. (‘’Paharul mantuirii voi lua si numele Domnului voi chema’’)


Un al moment important al slujbei cununiei il reprezinta inconjurarea mesei, in chip de hora si inchipuie bucuria prilejuita de nunta, dar si faptul ca nunta are in vedere si nasterea de prunci, ca dar si implinire a unirii mirilor. Astfel biserica ne duce cu gandul la nasterea lui Hristos din Fecioara Maria , ‘’Isaia, dantuieste! Fecioara a avut in pantece…’’, se canta si doua cantari comune cu slujba preotiei (hirotonei) ‘’Sfintilor Mucenici…” semnificand din nou cinstea si taina pe care o reprezinta nunta, dar si faptul, ca mirii trebuie sa incerce sa se faca partasi sfintilor, printr-o viata cat mai curata in casnicie.


Cununia, este o mare taina in Biserica, care uneste pe cei doi miri pentru toata viata, ‘’ Si vor fi amandoi un singur trup…” cu zice Apostolul Pavel, iar mai departe biserica adauga, citandu-l pe Hristos ‘’Si pe care, i-a unit Dumnezu, omul sa nu ii desparta…”.
 

Opinii (0)

Adauga opinia ta: